Hi-Fi svět

Web převážně vážně nejen o zesilovačích a počítačích.

L

Nejnovější

 

AMD neustále přicházelo a přichází s novějšími architekturami, jakými byly řadič pamětí, nativní dvou-jádrový, nativní čtyř-jádrový či nativní osmi-jádrový procesor, Intel vždy těžil ze své ekonomické síly a kladl důraz na ekonomiku a zisky, které nebyly vždy ve vyspělosti architektur, ale spíše ve velikosti čipů, tedy ve vyspělosti výrobních technologií, ale rovněž si hlídal obsazení trhu, které občas řeší antimonopolní úřady.

 

AMD nemělo velký vliv na trhu, jeho podíl byl mnohonásobně menší než Intelu, stejně jak majetek a výrobní kapacity. AMD spíše posloužilo jako regulátor trhu v cenách procesorů, které tlačilo směrem dolů.

 

   

AMD Deneb 45nm - K10.5

 

S příchodem outsourcingu - výroby v pronajatých továrnách, není AMD odkázáno pouze na vlastní výrobní kapacity a může část výroby realizovat v továrnách TMSC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Ltd.) a Chartered Semiconductor.

 

Intel se připravuje na novou architekturu Nehalem s řadičem pamětí, stejný topologický krok AMD dokončilo v roce 2002-3 při přechodu na topologii či architekturu K8, dále následovala architektura K10 a jejím pokračováním je architektura nejnovější AMD K10.5.

 

 

Intel Nehalem 45nm

 

Intel Nehalem vs. AMD Deneb

V druhé polovině roku 2008 budou stát proti sobě obdobné architektury, obě vyráběny 45nm výrobním procesem, po dlouhé době nebude moci Intel těžit s menšího výrobního procesu, naopak velikost čipu Denebu od AMD je menší než Intelova Nehalemu.

 

Zůstává otázkou, jak si s takto rozdanými kartami oba výrobci procesorů poradí, jak se změní podíl na trhu včetně cen procesorů a dalších komponent.

 

Zdroj: Fudzila, TMSC, Chartered

L

Nejnovější

Copyright © 2024 Hi-FI svět. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.

B

Hi-Fi svět - ISSN 1803-733X

Stránky vydává Bohumil Federmann, Kunovice 7, 75644 Loučka, Česká republika, federmann@seznam.cz